Diggarit -hanke 2013-2014

DIGGARIT -HANKE  1.11.2013 - 31.12.2014

 

Hankkeen tavoitteena oli antaa valokuvauksesta kiinnostuneille lapsille ja nuorille mahdollisuus opetella valokuvausta ammattitaitoisen valokuvaajan ohajuksessa.

Hankkeessa perehdyttiin digivalokuvaukseen, kuvankäsittelyohjelmien käyttöön sekä myös kuvamateriaalien monipuolisiin käyttötapoihin.

Diggarit -kursseja järjestettiin eri puolilla Hollolaa 4H-kerhojen yhteydessä sekä avoimina kursseina.

Kursseja varten hankittiin pari kameraa ja laitteet kuvien tulostamiseen ja käsittelyyn kurssipaikalla. Kurssilaiset käyttivät kursseilla myös omia kameroitaan. 

Kurssien ohjaajana toimi valokuvaaja Petri Torvelainen Pyhäniemestä.

Herralan diggarit -kurssin aloitus

 

Herralan kerhoissa opeteltiin kurssin aluksi kameroiden käyttöä, niiden ominaisuuksia valokuvaaja
Petri Torvelaisen opastuksella.

Seuraavalla kerralla käytiin koulun ympäristössä kuvailemassa keväistä luontoa ja kurssikavereita.
Ulkona kuvattaessa opeteltiin valon näkemistä kuvattaessa.

Seuraavilla kerroilla opeteltiin kuvien muokkaamista ja tulostettiin valmiita kuvia hankkeen PC:n ja valokuvatulostimen avulla.

 

 

 

Kevään 2014 diggarit -kurssit

 

Kalliolan, Herralan ja Nostavan kerhoissa toteutettiin diggarit-kursseja. Kursseilla opeteltiin erilaisten kameroiden käyttöä, kuvaamista luonnossa, muotokuvausta, muokattiin kuvia ja viimeisellä kerralla tulostettiin kuvia.

Nostavan kerhojen diggarit-kurssilla kuvattiin muotokuvia sekä yksittäisiä, että ryhmämuotokuvia.Kkuviin pyrittiin saamaan vähän asennetta mukaan.

Kerholaiset olivat aivan loistavia eläytymään kuviin.

Diggarit  -päiväleirit 2014

 

Päiväleirit pidettiin Herralan ja Kalliolan kouluilla  kesäkuussa.

Herralan diggari -päiväleirin osanottajat ohjaajineen ja tietenkin valmiit käärmeet ja liskot mukana
Kuontopolun yhdellä rastilla kuvattiin kasveja. tällä kertaa loistokukinnassaan olevaa lupiinia, josta on nykyisin tullut haitallinen rikkakasvi voimakkaan leviämistapansa vuoksi.
Heinäkasvit ovat hyvin kuvauksellisia
... ja tähän kuvaan saatiin vangittua myös kuvaajan varjo

Kalakilpailut 2014
 

Koko perheen luontotapahtuma aloitettiin kuvasuunnistuksella. Kutajoenniemen metsästysmaja oli osalle tuttu aiemmista tapahtumista, mutta ympäristö näytti muuttuneen edellisestä kesästä kovasti, koska ympäristöstä oli kaadettu isoja kuusia savusaunan paloturvallisuuden parantavamiseksi. Alueelta otetut 9 kuvaa kätkivät kukin kirjaimen kuvakohteensa lähiympäristöön.

Kuvakollaasin kolme ensimmäistä kuvaa kertovat kiireestä ehtiä uudelle rastille. Kirjaimista muodostunut sana "onkivapa" kertoi, että seuraavaksi piti kunnostaa onget kisakuntoon.

Onkiminen aloitettiin numeroitujen onkipaikkojen arvonnan jälkeen. Kaloja nousi tasaiseen tahtiin ja välillä karkasikin. Onneksi oli aikuisia apujoukkoina..

 

 

 

 

Syksyn 2014 diggarit -kurssit

 

- Pyhäniemen koululla ja Miekkiön kylätalolla

- Kalliolassa pidettiin jatkokurssi

- Uimiksen nuokulla oli yläkoululaisille tarkoitettu kurssi

 

Viereisessä kuvassa Miekkiön kurssilaiset tutustumassa kameroihin valokuvaajan opastuksella

Uimiksen kurssilla otettiin hienoja syksyisiä maisemakuvia

Diggarit -kurssien päättäjäiset

 

Päättäjäiset vietettiin 16.12. Joulupajan merkeissä Uimiksen nuorisotiloissa.


Pajoissa askarreltiin, piparipajassa sai suun makeaksi, takkahuoneessa ongittiin ja valokuvaaja Pelteltä voi kysyä viime hetken vinkkeja joulukuvauksiin. Ja sitten lopuksi istahdettiin kuvaan - ne jotka ennättivät.

.

 

 

Valokuvanäyttelyt Kalliolan ja Hollolan pääkirjastossa

 

Hankkeen aikana kursseilla otetuista kuvista koottiin kaksi valokuvausnäyttelyä, jotka olivat esillä Kalliolan kirjastossa sekä Hollolan pääkirjastossa marraskuusta helmikuuhun.

Hollolan pääkirjasto valokuvanäyttely oli esillä kirjaston lukusalin isoissa ikkunoissa. Kuvia voi ihailla sekä ulkopuolelta ohi kävellessään tai sitten sisältä lukusalista. Pääkirjaston näyttelyn valokuvat olivat kooste vuoden aikana Diggarit -kurssilaisten ottamista kuvista ympäri Hollolaa.