Koulutukset

Koulutuksen kautta töihin

Haluatko töitä? 4H-työelämäkoulutukset auttavat sinua eteenpäin. 4H-työelämäkoulutukset on tehty sitä varten, että sinä löytäisit helpommin työpaikan.

Koulutuksissa saat työelämätietoutta ja opit käytännön taitoja. Niiden jälkeen olet valmis työskentelemään 4H:n kautta esimerkiksi kerhonohjaajana, lastanhoitajana tai yrittäjänä.

Kerhonohjaajakoulutus

Seuraava kerhonohjaajakoulutus järjestetään alkuvuodesta 2024.

Mitä kerhotoiminta on?

4H-kerhot on suunnattu 6-12-vuotialle. Kerhoon ja jäseneksi voi tulla sinä vuonna kun lapsi täyttää 6 vuotta. Kerhot voivat olla joko 4H-kerhoja tai 4H-teemakerhoja.

Lähtökohtana on, että toimintaan osallistuvat liittyvät 4H-yhdistyksen jäseniksi. 4H on kansalaisjärjestö, jonka toiminta perustuu jäsenyyteen. Lisäksi jäsenyyteen kytkeytyy myös tapaturmavakuutusturva.

Kerho kokoontuu säännöllisesti 1-2 viikon välein. Kerhon kesto voi vaihdella. Kerhokerran keston tulee olla kuitenkin vähintään 45min (1 oppitunti). Usein yksi kerhokerta kestää 1,5-2 tuntia. Ohjauksessa käytetään tekemällä oppimisen käytännönläheistä menetelmää. Valtakunnallinen suositus kerhon osallistujien minimimääräksi on viisi (5) lasta.

4H-kerhoissa tarjotaan lapsille monipuolisia oppimiskokemuksia. Aihepiirejä ovat ruoka, metsä, kädentaidot, kasvit ja viljely, leikki ja eläimet. Silloin kun aiheet vaihtelevat eri tapaamiskerroilla, puhutaan yleiskerhosta.

Mihin sitoudun kerhonohjaajana?

4H-kerholla on aina ohjaaja. Ohjaajina toimivat koulutetut 13-18-vuotiaat nuoret ja/tai aikuiset. Alle 18-vuotiailla ohjaajilla on nimetty aikuinen vastuuhenkilö, yleensä 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja tai -ohjaaja.

·         13-15-vuotiaat nuoret voivat toimia apuohjaajina aikuisen ohjaajan kanssa

·         15-18-vuotiaat voivat ohjata kerhoa pareina itsenäisesti.


4H-kerhon ohjaajana sitoudut tiettyihin tehtäviin. 4H-kerhonohjaaja

·         innostaa ja ohjaa kerholaisia suunnittelemaan kerhon ohjelmaa

·         organisoi kerhotapaamiset

·         on kerholaisten tukihenkilö

·         asettaa kerhossa rajoja ja pitää huolta turvallisuudesta

·         luo kerhoon hyvän hengen

·         raportoi kerhon toiminnasta 4H-yhdistykseen.

Kerhonohjaajana sinulla on oikeus perehdytykseen, koulutukseen ja tukeen.