Reilu teko -säkkikeräys

LANNOITE- JA SIEMENSÄKKIKERÄYS 2023


Tällä sivulla ilmoitetaan tarkemmat tiedot keräyspisteistä ja lajitteluohjeista kevään 2023 aikana.

Hollolan 4H-yhdistys järjestää taas säkkikeräyksen yhteistyössä Yaran, Suomen 4H-liiton, Finlands Svenska 4H:n ja Lassila & Tikanojan kanssa. Järjestämällä Reilu Teko -säkkikeräyksellä saadaan suomalaisille nuorille kesätöitä ja ympäristöä puhtaammaksi.

Reilu Teko -keräyksen suojelijana on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Reilu Teko -keräyksessä maanviljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on lähes jokaisessa kunnassa. Lajittelun ja pakkaamisen hoitavat 4H-nuoret, ja toiminnan yhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Säkkien jättäminen keräykseen on viljelijöille maksutonta.

Säkkejä kerätään koko maassa joka vuosi touko–elokuun aikana. Nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen yli 40 miljoonaa kiloa. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Ilman Reilu Teko -keräystä säkkimäärä päätyisi kaatopaikoille: lannoite- ja siemensäkkikeräys on siis osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä. 

Säkkikeräyskuulumisia voi seurata sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, Instagram): #ReiluTeko.


Suurlannoitesäkkejä pakattuina Kukonkoivussa maamiesseuran kuivurin pihalla.
Nykyisin 40-kilon lannoitesäkkejä ja lavahuppuja kertyy enää vähän.